De Gouden Boekenuil 2015 gaat naar...

Mark Schaevers, auteur van Orgelman

In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel vond vanavond de feestelijke uitreiking plaats van de Gouden Boekenuil 2015. Mark Schaevers wint de Gouden Boekenuil 2015, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. Zijn roman Orgelman (De Bezige Bij) is het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar. Schaevers ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs van de honderdkoppige Lezersjury gaat naar De consequenties van Niña Weijers. Ze ontvangt 2.500 euro en een pen van MontBlanc.

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2015 bestond uit voorzitter Friedl’ Lesage en recensenten en literatuurkenners Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte.

Het juryverslag Gouden Boekenuil 2015
'Superdiversiteit kenmerkte het afgelopen boekenjaar. De jury van De Gouden Boekenuil nomineerde dan ook een superdivers vijftal: een debuut van Niῆa Weijers, een essayboek van Joost de Vries, een biografie van Mark Schaevers, een roman van Jeroen Brouwers, en een verhalenbundel van Rob van Essen.
.... Na beraadslagingen met de meest superdiverse argumenten kwamen twee soortgelijke boeken bovendrijven, twee boeken zoals er nog geen bestonden. Mark Schaevers reconstrueerde het door Hitler uitgegomde leven van de Duits-joodse schilder Felix Nussbaum en deed dat uitputtend, meeslepend en met een indrukwekkende volharding. Jeroen Brouwers schreef de eerste Nederlandse roman over misbruik in de rooms-katholieke kerk en deed dat overrompelend, meesterlijk en met een gevoelige betrokkenheid.
.... Na veel wikken en wegen, orgelen en hout vasthouden, heeft de jury een unanieme keuze gemaakt. De Gouden Boekenuil 2015 gaat naar een boek dat een onderbelicht gebleven deel van ons verleden evoceert en ook vandaag relevant is. Een boek dat uit verontwaardiging geboren is en ons allen dwingt in de spiegel te kijken. Een boek met een slimme compositie en vlekkeloze taaltoets. Een boek dat imponeert, verbluft en ontroert. Een boek dat een tijdsbeeld en een mentaliteitsgeschiedenis biedt, een schildersleven, een oorlogsdood en een literaire verrijzenis.
.... De Gouden Boekenuil 2015 gaat naar Orgelman van Mark Schaevers.'Mark Schaevers (1956) is journalist bij het weekblad Humo. Hij studeerde Germaanse talen van 1974 tot 1978. Nadien is hij bij de uitgeverij Kritak in Leuven gaan werken. Hierna trad hij in dienst bij het weekblad Humo als journalist. Bij dit weekblad schreef hij over politiek en literatuur. In 1996 trad hij in dienst bij De Standaard, waar hij de literaire bijlage Standaard der Letteren verzorgde. In 2001 keerde hij terug naar het weekblad Humo, waar hij tussen 2001 en 2004 co-hoofdredacteur was. Hij debuteerde in 1994 met Atlas. Ook bewerkte hij het citatenboek Groepsportret van Hugo Claus tot een theaterstuk. In 2011 stelde hij het boek De wolken: uit de geheime laden van Hugo Claus samen uit de papieren nalatenschap van Hugo Claus. In 2014 verscheen Orgelman, over kunstenaar Felix Nussbaum. (foto © Marco Mertens)

De Prijs van de Lezersjury is voor Niña Weijers met De consequenties


Onder leiding van juryvoorzitter Thomas Vanderveken lazen de 100 lezers van de Lezersjury de 5 titels van de shortlist en discussieerden erover op het online Lezersforum.
Zij kozen overtuigend voor de roman De consequenties (Atlas Contact) van Niña Weijers. Niña kreeg 2.500 euro overhandigd en een pen van Montblanc.

Uit het juryverslag van de Lezersjury:
De 100-koppige Lezersjury kon zijn stem uitbrengen op het beste boek van de shortlist. Dit verslag balt een aantal meningen samen van de lezers die op De consequenties hun stem hebben uitgebracht.

  • Het sprankelende frisse taalgebruik, intrigerend verhaal en de pareltjes van zinsconstructies zorgden ervoor dat ik dit boek niet kon neerleggen, en dat ik de tijd vergat. Prachtig debuut, ik kijk alvast uit naar een vervolg.
  • Weijers ontroert met dit sprankelend debuut. Weloverwogen gedachten en originele passages maken dit boek groots. Dit boek in één woord beschrijven? Dan kies ik voor: vervoering.
  • Dit boek blijft aan je ribben plakken. Het inspireert, confronteert en doet je stilstaan bij je eigen leven.
  • De queeste van een fragiele, artistieke ziel die zichzelf tot het eigen, ultieme kunstwerk opwerpt is op zijn minst verrassend en intrigerend. De jonge schrijfster bewijst met dit debuut dat ze haar plaats op de shortlist van de Gouden Boekenuil 2015 meer dan waard is.
  • Wat een vrijheid van schrijven! De consequentie van zoveel talent kan alleen een bekroning zijn.

Niña Weijers (1987, Nijmegen) studeerde literatuurwetenschap. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!, en ze publiceerde korte verhalen in o.a. De Gids en Passionate Magazine. Door Opzij werd ze in 2013 uitgeroepen tot een van de ’35 schrijfsters onder de 35’. Ze heeft een vaste column op de website van De Groene Amsterdammer, is redacteur bij De Gids en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos. In mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Het werd genomineerd voor de Bronzen Uil en won de Anton Wachterprijs 2014. Het staat ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. De vertaalrechten zijn verkocht aan Frankrijk (Actes Sud) en Duitsland (Suhrkamp Verlag).